Magas-Tátra túrakalauz


1. kiadás
Alcím: A legszebb túrák a hegység szlovák és Lengyel oldalán. 51 túra GPS nyomvonalakkal.
Szerző: Václav Klumpar
Fordította, adaptálta: Nagy Ferenc
Kiadó: Eurographics Kft. (EUROGRAPHICS ALPIN szerkesztőség)
Terjedelem: 232 oldal
Tartalom: 51 túra, 50 mini turistatérkép 1:50 000 és  1:75 000 méretarányban, 50 magasságdiagram, 2 áttekintő térkép 1:200 000 és 1: 350 000 méretarányban, 132 fotó
Méret: 115*165*11 mm
Kötészeti kivitel: cérnafűzött ragasztókötés, borító egy oldalon strukturált fólia
Súly: 210 gr
ISBN: 978-615-01-1223-7
HU ISSN: 2061-2176 (Rother túrakalauzok)
EAN: 9786150112237
Megjelent: 2021.06.03
Bolti ára: 4 900.- Ft (kedvezményesen megvásárolható itt)

GPS NYOMVONAL LETÖLTÉSE

A Magas-Tátra Európa legkisebb magashegysége, ellenben a legmagasabb a Kárpátok hosszú ívében. Meredek, sziklás gerincei markánsan emelkednek a szomszédos medencék fölé. Több mint száz legendás tengerszem és számos vízesés ékesíti jégformálta völgyeit. A “Magas-Tátra” Rother túrakalauz 51 válogatott félnapos, egynapos és kétnapos túrát mutat be ezen a csodálatosan vad hegyvidéken.

A túraajánlatok között mindenki találhat kedvére valót: egyszerű sétát a sziklaóriás lábainál, kényelmes kirándulást a tengerszemekhez, igényes és megerőltető gerinctúrát vagy csúcsmászást, ahol a kezeink segítségére is szükség lehet. A túrák a Magas-Tátra szlovákiai részébe, valamint a lengyelországi Zakopane hagyományos üdülőhelye körüli területre vezetnek.

A Magas-Tátra csúcsai, gerincei és völgyei sajátos lelkületűek. Számos magyar, szlovák, lengyel és cseh turista számára a „Tátra” egy életforma, egy olyan hely, amelyet évente legalább egyszer meg kell látogatni. Sokan úgy tekintenek a Tátrára, mint egyfajta „családi ékszerre”, amely generációról generációra öröklődik, vagy egyfajta „spirituális jelenségre”, amely még a legsúlyosabb életválságokban is segíthet.

A Rother túrakalauz minden egyes túraajánlatához tartozik egy rövid tájékoztató az összes lényeges adattal, egy térképrészlet az útvonal megjelölésével és egy részletes útleírás. Ezenkívül minden túrához GPS-nyomvonalak is letölthetők a Bergverlag Rother honlapjáról. A kalauz magyar nyelvű kiadásának leírásaiban a földrajzi nevek magyar változatai olvashatók, kiegészítve a terepen, a térképeken és a metszeteken használt szlovák, illetve lengyel névalakokkal. A kalauz névmutatója a könyvben megjelenő összes földrajzi nevet tartalmazza, ahol a lengyel és szlovák nevek magyar megfelelőjükre mutatnak.

Frissítés (2021.06.05) A Zawrat és a Svinica közöti gerincút egyirányúsítása
2020 nyarán a Tátrai Nemzeti Park (TPN) felújította a Zawrat és Svinica közötti túraútvonalat, amelynek egy részét 2018-ban egy sziklaomlás tönkretette. A lezárást könyvünkben figyelmeztetőleg jeleztük. A könyv nyomdába adása után érkezett a hír, hogy az ösvény 2021. június 1-től ismét nyitva áll a túrázók előtt, de biztonsági okokból a korábbiaktól eltérően a Zawrat és a Svinica között egyirányú lesz a forgalom. A szakasz egyirányúsítása a kalauzunk túraleírásait az alábbiakban érinti:

41. Túra A csúcsról az 1) változat szerint térhetünk vissza és a Murowaniec-menedékház érintésével ereszkedhetünk le Kuznicébe.
Másik lehetőségként a csúcsról (7) vissza a Svinica-hágóba (5) , ahol a fekete jelzésen jobbra ereszkedünk le a Gąsienicavölgyi-Vörös-tavaknál (Czerwone Stawki Gąsienicowe) levő elágazáshoz, 1698 m. Itt jobbra fordulunk a kék jelzésen, és a 42. sz. túrával ellentétes irányban, felkapaszkodunk a Karb-hágóra , onnan végigmegyünk a Kis-Lengyel-kápolna gerincén , majd le a Gąsienicavölgyi-Fekete-tóhoz (9). Innen a Murowaniec-menedékházat (10) érintve a Király-púpi-nyergen (11) át ereszkedünk le Kuźnice (1) felé.
Saját tapasztalatunk szerint a leereszkedés a Gąsienicavölgyi-Fekete-tóhoz sokkal látványosabb, mint a 42. túra szerinti hegymenet.

47. Túra, Változat A leírt túraváltozatot figyelmen kívül kell hagyni, mert a Sas-út már nem érhető el a Svinica felől! Ha valaki szeretné bejárni ezt a Svinicára vezető, igen kitett gerincösvényt (fekete nehézség), akkor a 43. sz. túra egyik lehetséges változataként teheti meg azt.